Як уберегтися від ботулізму

Збудник ботулізму знаходиться у ґрунті, але в організм найчастіше потрапляє разом із їжею – в’яленою  або копченою рибою чи домашніми консервами. На жаль, розпізнати продукти, які містять ботулотоксини за смаком чи кольором неможливо, оскільки ця інфекція не змінює смак і вигляд їжі.

Як уникнути ботулізму

Збудники ботулізму можуть «ховатися» у будь-яких продуктах, які не пройшли достатньої термічної обробки, абияк транспортувались чи зберігались. За статистикою попередніх років найбільшою загрозою для українців є в’ялена риба і м’ясо, які консервували в домашніх умовах.

Потенційно найбільш небезпечними у цьому контексті є:

  • в’ялена, копчена, солона або консервована риба;
  • м'ясні та грибні консерви, особлово домашнього виробництва;
  • копчене м’ясо.

Гостре токсико-інфекційне захворювання може виникнути внаслідок споживання будь-яких виробів з м'яса – ботулотоксини нерідко містяться в ковбасі, шинці тощо. В анаеробних умовах чи у разі відсутності кисню.

Ботулізм – це харчове отруєння. Хоча збудники постійно перебувають в ґрунті і утворюють надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів спори (форма існування бактерій), шанси заразитись ним через рани вкрай низькі. Рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.

Наразі невідомі випадки ботулізму, у випадках вживання свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.

Для профілактики ботулізму, інших харчових отруєнь, кишкових інфекцій:

  • дотримуйтесь правил гігієни, підтримуйте чистоту під час готування їжі;
  • відокремлюйте сире від готового, не нарізайте на одній дошці, наприклад, м’ясо і овочі;
  • забудьте про принцип «гаряче сирим не буває» – завжди ретельно дотримуйтесь норм при тепловій обробці;
  • зберігайте продукти за безпечної температури;
  • використовуйте чисту воду, не промивайте овочі водою з річки тощо;
  • якщо сумніваєтеся в якості продуктів – не споживайте їх.

Симптоми ботулізму

Найчастіше перші симптоми ботулізму з’являються не одразу, а через 12-24 годин після споживання їжі. Цей час у кожному конкретному випадку може змінюватись: іноді симптоми ботулізму проявляються майже одразу (через годину чи дві), а іноді – через 3-5 днів. Крім інших факторів, час появи перших симптомів залежить важкості отруєння: що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Ознаки захворювання:

  • порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети,
  • сильно виражена сухість у роті,
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає)
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,
  • запаморочення,
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп),
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.

Як розвивається ботулізм

Спершу симптоми хвороби не виражені та з’являються поступово. Зазвичай це: відчуття втоми, легке запаморочення, сухість у роті, нудота.

Перший «ботулічний» симптом – порушення зору. Люди найчастіше скаржаться на: «сітку або туман» перед очима, предмети двояться, читати доволі важко, таким чином розпочинається параліч очних м’язів. Одночасно з цим у людини виникають: спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. У горлі ніби з’являється«грудка», боляче ковтати і навіть говорити.

Наступні кілька днів триває неврологічна симптоматика і загальнотоксичний синдром: головний біль, безсоння, запаморочення, а у тілі – слабкість, підвищується температура.У важких випадках нестача повітря та поверхневе дихання. Розвивається дихальна недостатність – найбільш поширена причина смерті через ботулізм. Тому, пацієнтові необхідно якомога швидше отримати медичну допомогу.

Як лікують ботулізм

Ефективне лікування залежить від ранньої діагностики та своєчасного медичного втручання. Лікування ботулізму у більшості випадків супроводжується введенням ботулінічного антитоксину – препарату, що містить антитіла для нейтралізації токсину. Що раніше пацієнту введуть «протиотруту», то менше ризиків є для здоров’я, ускладнень і незворотніх наслідків.

В Україні наявні високоякісні антитоксини, необхідні для негайного лікування ботулізму. 204 флакони ботулінічних антитоксинів канадського виробництва, які закуплені за державний кошт 4 червня, почали відправляти в регіони.

                                                                                                                                                За інформацією МОЗ України