Вірусний гепатит А та його профілактика

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук) – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі, переважним ураженням печінки та травного каналу.

Збудником хвороби є вірус. Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання. Вірус гепатиту А виділяється з фекаліями хворих на гепатит і передається від людини до людини (після контакту з хворим) через воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни.

Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до 2 тижнів, а при температурі +4ºС – протягом кількох місяців. Вірус також досить стійкий до дезінфікуючих засобів, але швидко гине при кип’ятінні (через 10 хв.).

Клінічні прояви захворювання

У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5ºС протягом перших 2-3 днів, спостерігається ломота в тілі, можливі легкі катаральні прояви (закладеність носа, першіння та біль у горлі, покашлювання). Хвора людина відчуває загальну слабкість, швидку втомлюваність, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль і відчуття важкості в правому підребер’ї. На 3-4 день захворювання сеча набуває темного забарвлення, спостерігається жовтушність склер і слизової оболонки рота. Надалі жовтіють шкірні покриви. Вираженість жовтяниці досягає максимуму на 5-8 день захворювання. Можливе свербіння шкіри. Інкубаційний період – 7-50 днів (в середньому – 15-45 днів). Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет.

Після перенесеного захворювання можливе формування ускладнень з ураженням жовчних шляхів і гастродуоденальної зони.

Профілактика гепатиту

Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість і дотримання правил особистої гігієни. Найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації.

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А:

  • використовуйте для пиття та миття посуду лише кип’ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хв., дати відстоятися);
  • не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
  • при неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі потрібно мати з собою запас питної води (краще бутильовану);
  • перед вживанням овочів, фруктів і ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом;
  • суворо дотримуйтесь правил особистої гігієни – обов’язково мийте руки з милом перед приготуванням і вживанням їжі.

Не займайтесь самолікуванням! При появі перших ознак захворювання звертайтесь до лікаря!

 

Прес-служба УОЗ ОДА