ПАМ’ЯТКА Вірусний гепатит А та його профілактика

   Вірусний гепатит А (застаріла назва - хвороба Боткіна, хвороба брудних рук) – це  гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу.

Епідемічна ситуація                                                                                                                 В Україні спостерігається погіршення епідемічної ситуації щодо захворюваності на вірусний гепатит А. На території Черкаської області за 2016-2017 роки зареєстровано 105 випадків захворювання на вірусний гепатит А, з них 25 це діти до 17 років. В місті Черкаси - 21 випадок серед дорослих і 3 випадки серед дітей.

Джерело інфекції                                                                                    Збудником хвороби є вірус. Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання. Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни.                                           Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4°С протягом кількох місяців. Вірус також досить стійкий до дії дезінфікуючих засобів, але швидко гине при кип’ятінні (через 10 хвилин).                                                                                     Для вірусного гепатиту А  характерні спалахи які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах). 

Клініка                                                                                                         У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,50 С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливі легкі катаральні прояви (закладеність носу, першіння та біль в горлі, покашлювання). Хвора людина відчуває загальну слабкість, швидку втомлюваність, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер`ї. На 3-4 день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю, пива), відмічається жовтушність склер і слизової оболонки рота. Надалі жовтіють шкірні покриви. Вираженість жовтяниці досягає максимуму на 5-8 день захворювання. Можливе свербіння шкіри.                               Інкубаційний період – 7-50 днів  (в середньому 15-45 днів). Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет.                                                                                             Загострення та рецидиви спостерігаються у 2-5% хворих. Затяжний перебіг хвороби зазвичай пов`язаний із супутніми захворюваннями, порушенням режиму та впливом інших шкідливих чинників.        Після перенесеного захворювання можливе формування ускладнень з ураженням жовчних шляхів та гастродуоденальної зони.

Профілактика                                                                                Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни. Найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації.                                                                                          

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А:

- використовувати для пиття та миття посуду лише перекип`ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хв., дати відстоятися);

- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;

- при неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану);

- перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом;

- строго дотримуватись правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету;

Не займайтесь самолікуванням - при появі перших ознак захворювання звертайтесь до лікаря!

 

Лікар-інфекціоніст Тищук Б.М.