Ботулізм – це небезпечно!

       Щороку лікарі області реєструють гострі харчові отруєння, збудниками яких є палички ботулізму.

       Ботулізм – це найважче харчове отруєння бактеріальної природи, яке супроводжується ураженням центральної нервової системи. Несвоєчасне звернення до лікарів може призвести до смертельного наслідку.

       Продукт, який найчастіше викликає важке отруєння – в’ялена та копчена риба, консервування, виготовлені в домашніх умовах.

       Продукти, заражені збудником ботулізму, за зовнішнім виглядом і смаковими властивостями не відрізняються від якісних, тому, не викликають жодної підозри під час споживання.

       Захворювання найчастіше виникає через 12-36 годин після вживання їжі, забрудненої токсином ботулізму. Найбільш характерні для ботулізму ознаки: нудота, блювання, біль у животі, погіршення зору, роздвоєння предметів, «сітка» перед очима, з’являються загальна слабкість, головний біль, утруднене ковтання, утруднення мови та втрата голосу.

       Як запобігти захворюванню?

  1. Слід дотримуватись головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса.
  2. Свіжовиловлену рибу ще живою потрібно випотрошити, промити питною водою, посолити та зберігати при температурі +2ºС – +4ºС до досягнення концентрації солі у м’язах 9-10 %, а потім вже в’ялити чи коптити.
  3. При виготовленні м’ясних або рибних консервів, їх необхідно декілька разів стерилізувати з певними проміжками часу. Після останньої стерилізації консерви необхідно негайно охолодити та зберігати в холодному місці.
  4. При консервуванні грибів, овочів і фруктів слід використовувати лише якісні, свіжі, без ознак гнилі плоди, ретельно, декілька разів промити питною водою та суворо дотримуватись рецептур і технології приготування.
  5. Термічна обробка консервів перед вживанням, зокрема, тушонок, паштетів, ковбас, залитих смальцем, – головне не лише у профілактиці ботулізму, а й інших мікробних отруєнь.
  6. Необхідно утриматись від вживання в’яленої та копченої риби, виловленої у травні та червні, яка пережила зимову задуху та, найімовірніше, заражена збудником ботулізму.

       В Черкаську область надійшов препарат для лікування ботулізму – ботулінічний антитоксин, тож, при перших ознаках захворювання після вживання в їжу вищезазначених продуктів потрібно негайно звернутися по медичну допомогу до медичного закладу.

 

Прес-служба УОЗ ОДА