1 березня – Всесвітній день імунітету

       Щорічно, за ініціативи ВООЗ, 1 березня відзначається Всесвітній день імунітету. Імунітет – це здатність імунної системи зберігати цілісність і сталість внутрішнього середовища організму. Імунна система відповідає за два важливі процеси: заміну трансформованих або пошкоджених клітин різних органів тіла та захист від проникнення чужорідних агентів. Таким чином, забезпечується протиінфекційний, протипухлинний захист і генетична стабільність організму.

       Початок весни – чи не найгірша для імунітету пора року, адже він виснажений боротьбою з зимовими вірусами та інфекціями, а також авітамінозом.

       Проявами порушень в роботі імунної системи є: часті застуди, тривале підвищення температури, синдром хронічної втоми, больові відчуття в суглобах і м’язах, збільшені лімфовузли. Крім того, до явних ознак імунодефіциту належать часто рецидивуючі інфекційні захворювання, які не  піддаються адекватній терапії. Також, не можна забувати й про лімфотропні вірусні інфекції, що безпосередньо пригнічують клітини імунної системи. Найбільш відомим представником цієї групи є ВІЛ. Проте, існує й безліч інших інфекційних збудників: вірус Епштейна-Барр, персистуючий у В-лімфоцитах; віруси герпесу; віруси гепатитів В і С, що пригнічують Т-лімфоцити та інші.

       У жодному разi не можна зміцнювати імунітет, вживаючи імуностимулятори, адже всi медикаментознi препарати допомагають лише короткостроково – поки їх приймаєш. Імунна система не може постiйно працювати на повну. Якщо її стимулювати штучно, то після закiнчення дiї преперату рiвень захисту впаде майже до нуля. Навiть рослиннi адаптогени (женьшень, елеутерокок, ехiнацея) не є панацеєю в цiй ситуацiї.

       Щоб пiдвищити iмунiтет, потрiбен час. Починати вживати адаптогени треба з малих доз, пiдвищуючи їх раз на тиждень. Якщо ж людина різко почне приймати великi дози, то настане зворотна реакцiя – пригнiчення iмунiтету.

       Так само, не варто надмірно вживати антиоксиданти – зокрема, вiтамiн С. Достатньо ввести в раціон харчування наступні продукти: квашену капусту, лимони, апельсини, мандарини, будь-якi свiжi овочi та фрукти, адже вітаміни з продуктiв засвоюються органiзмом краще, нiж синтетичнi. До речі, останні часто викликають алергiю. Якщо ж постiйно давати органiзму готовi вiтамiни, вiн втратить здатнiсть синтезувати їх з продуктiв харчування. Варто з’їдати лише один цитрусовий плiд через день – цього цiлком досить для надходження в організм необхiдної кiлькостi вiтамiну С.

       Велику роль у формуваннi iмунiтету відіграє нервова система, адже пiд час емоцiйного стресу наднирники виробляють стресові гормони, якi знижуть активнiсть iмунної системи.

       Функціонування імунної системи також залежить і від стану печінки. Печiнка – головний очищувач кровi, а при потрапляннi вiрусу саме вона є постачальником «будiвельного матерiалу» для вироблення iмунною системою антитiл (зокрема, iнтерферону). Коли вiрус потрапляє в органiзм через слизову оболонку органiв дихання, починається вироблення iмуноглобулiну А. Цi антитiла зв’язують та деактивують вiрус, а вироблення iмуноглобулiнiв залежить вiд здатностi печiнки продукувати вiдповiднi клiтини. Тому, для iмунiтету, насамперед, треба очистити та активiзувати дiяльнiсть печiнки.

       Дуже важливо налагодити правильне харчування – зокрема, забезпечити достатнє надходження в організм вiтамiну А (саме вiн необхiдний для печiнки). Варто виключити вживання алкоголю, який руйнує печiнку.

       Необхiдно слiдкувати за мiкрофлорою кишкiвника, адже вiн бере безспосередню участь у формуваннi iмунiтету. Це найбiльший бар’єрний орган людини. Харчування має бути таким, щоб мiнiмiзувати гнильнi процеси в кишкiвнику – тобто, необхідно вживати бiльше злакiв, овочiв у будь-якому виглядi (вони мiстять клiтковину), хлiб грубого помолу, кисломолочні продукти.

 

Таким чином, вірними помічниками імунітету є:

       1. Здоровий спосіб життя, достатній сон, свіже повітря, рух, загартовування.

       2. Збалансоване раціональне харчування з обов’язковим вмістом сирих овочів, фруктів і ягід, які містять «живі» субстанції, необхідні для функціонування імунної системи. Зокрема, корисними є свіжі соки з моркви, журавлини, буряка, яблук, які потрібно вживати з рослинною олією для засвоєння жиророзчинних вітамінів. У харчовому раціоні повинні бути молочні продукти, м’ясо, риба, бобові, горіхи, продукти бджільництва та незамінні джерела фітонцидів – зелень, цибуля, часник, які сприяють очищенню організму від мікробів.

       3. Ендорфіни – позитивні емоції, сміх, приємні враження, любов до людей.

       По допомогу ж до імуномодуляторів, навіть  рослинного походження, слід звертатися лише за рекомендацією лікаря.

 

Прес-служба УОЗ ОДА